Groot Douwel

De woningbouw in Groot Douwel startte in 1976. In 1985 is deze buurt voltooid. Met uitzondering van de etagebouw in het buurtwinkelcentrum (Zwaluwenburg) is er alleen laagbouw.

In de wijk Groot Douwel staan circa 730 woningen, waarvan het merendeel eengezinswoningen is, zowel in de huur- als koopsector. De meeste woningen zijn geschakeld, waarbij alleen aan de rand van de wijk op enkele plaatsen vrijstaande of twee-onder-een-kap woningen voorkomen. In de wijk staan slechts 20 meergezinswoningen. Deze bevinden zich veelal op de hoek van bouwblokken. Deze meergezinswoningen hebben 2 bouwlagen en bevatten een beneden- en bovenwoning, waarbij de benedenwoning bedoeld is voor invaliden. Verspreid door de wijk zijn op verschillende plekken ook seniorenwoningen gesitueerd.

De wijk Groot Douwel geeft een duidelijk beeld van de tijdsgeest, van de ideeën en opvattingen die in de jaren ’70 en ’80 van de 20ste eeuw leefden over woonwijken- en buurten. In tegenstelling tot dan toe centraal gestelde functionaliteit van het CIAM (afkorting van Congrès Internationaux d’Architecture Moderne), kwamen menselijke relaties steeds meer centraal te staan (Forumgroep). Vormgeving ten dienste van menselijke ontplooiing kreeg voorrang boven de ordening van functies op grond van statistische analyse en onderzoek.

Aan de ruimtelijke ordening was het de taak om gelijke kansen, collectief welzijn en individuele ontplooiing te bevorderen. Begrippen als identiteit, cluster, plek, herbergzaamheid en integratie stonden in deze visie centraal.

In de wijk Groot Douwel is deze visie duidelijk terug te vinden in de grote variatie aan woonsferen en ruimtevormen. Zo zijn er woningen aan een doorgaande route, een straat, een pleintje, een binnenhofje, aan het water of aan het groen.

Bron: bestemmingsplan Colmschate-West

Protected by CleanTalk Anti-Spam