Spoorwegen in Colmschate

Overweg Holterweg Deventer-Zutphen 1956 met overwegwachter Broekhuis
Treinverkeer
Binnen het oorspronkelijke dorp Colmschate lagen 2 spoorlijnen, 3 stations, een spoorbrug, spoorwegovergangen en blokhuizen. De spoorlijnen waren de trajecten Deventer – Almelo en Deventer – Arnhem. De stations zijn het huidige station, het station dat in 1933 gesloten werd en de stopplaats Bannink.
Spoorwegovergangen



De spoorbrug

De beide trajecten
De spoorlijn Deventer – Almelo is de op 1 september 1888 geopende spoorlijn die Deventer met Almelo verbindt. De lijn is aangelegd door de Koninklijke Nederlandsche Locaalspoorweg-Maatschappij, aanvankelijk als lokaalspoorweg. Later nam de route Apeldoorn – Deventer – Almelo de rol van doorgaande verbinding naar het oosten over van de spoorlijn Zutphen – Glanerbrug.
De tweede spoorlijn is die tussen Deventer en Arnhem. Dit was onderdeel van de Staatslijn A die volgens de Wet op de Aanleg van Staatsspoorwegen van 18 augustus 1860 door de Staat der Nederlanden was aangelegd tussen de steden Arnhem, Zutphen, Deventer, Zwolle, Meppel en Leeuwarden. Het traject is, met uitzondering van het gedeelte tussen Deventer en Olst, dubbelsporig en is in 1952 en 1953 geëlektrificeerd. Een deel van deze lijn lag in Colmschate en wordt nog steeds gebruikt.
Op de Snippeling splitst het spoor zich in de bovengenoemde spoorlijnen (zie Blokpost hieronder).

3 stations
Stopplaats Bannink is een voormalig stopplaats aan de Spoorlijn Deventer – Almelo. Het station werd geopend op 1 september 1888 en gesloten op 15 mei 1932. De stopplaats was gelegen bij buitenplaats De Bannink, gelegen tussen Colmschate en Bathmen. Bij de stopplaats was een wachterswoning aanwezig met het nummer 2.
De andere 2 stations betreffen het oude station Colmschate dat in 1933 is afgebroken en het huidige station Deventer – Colmschate. Beijk hiervoor ook de pagina Station Colmschate.

Blokposten
In een blokpost stond een bloktoestel waarmee de blokwachter de seinen langs het spoor kon bedienen. Deze seinen waren bedoeld om de machinist te laten weten of de baan al dan niet veilig was. Daarnaast konden de overwegbomen vanuit de post worden bediend. Er was een blokpost op de Bannink en eentje op de Snippeling. Hier vind je meer technische informatie over Blokpost Bannink. Technisch informatie over Blokpost Snippeling vind je hier.



