Spoorboog in Colmschate

Protest tegen de spoorboog in Colmschate - foto De Stentor

Protest tegen de spoorboog in Colmschate - foto De Stentor

Fly-over

Deventer haalde in juni alle landelijke media toen de gemeente werd overvallen door het kabinetsbesluit over de spoorboog: een twaalfhonderd meter lang spoorviaduct dat op zes meter hoogte de wijk Colmschater Enk doorkruist. Met een metroachtige verbinding voor goederenvervoer – dus overdag elke tien minuten een trein – en zestig tot tachtig extra goederentreinen in de avond en nacht. Dwars door woonwijken.

Het plan was om de spoorlijn tussen Zutphen en Deventer voor het goederenvervoer direct te laten aansluiten op de spoorlijn Deventer – Almelo. Die verbinding zou door middel van een spoorboog over de De Knoop worden gerealiseerd. De spoorboog zou ongeveer 5 meter boven de Holterweg komen te liggen over een lengte van 60 meter. Om het spoor 5 m te laten stijgen is bij een helling van 5 ‰ een aanlooplengte van 1200 m nodig. Door de lange helling is bij de halte Colmschate een extra spoor nodig, evenals bij de toenmalige kruising met de Oostriklaan.

Varianten spoorboog fly-over spoor Colmschate
Varianten spoorboog fly-over spoor Colmschate (de gele en blauwe lijn)

Protesten

Door het Comité Verontruste Bewoners werden acties opgezet tegen de spoorboog door middel van een petitie. In totaal werden 1200 handtekeningen verzameld tegen het plan. Het comité heeft deze handtekeningen aangeboden aan minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat en de vaste Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat. Het ging om handtekeningen van de lokale politiek en van mensen die langs het spoor wonen en veel overlast verwachten van de extra treinen, maar ook om handtekeningen van tegenstanders van de omstreden spoorboog in Deventer.

Ze verzetten zich, samen met bijna alle gemeenten langs het spoor, tegen de plannen van het kabinet die meer goederentreinen door Overijssel wil laten rijden om in de Randstad meer ruimte te maken voor extra passagierstreinen. Ook de gemeente Deventer zag niets in de plannen. Diverse partijen in de Tweede Kamer zagen ook niets in het plan.

Van de baan

Uiteindelijk kwam de omstreden spoorboog in Colmschate er niet. Minister Eurlings zwichtte voor al het verzet en zei in de Tweede Kamer dat er gezocht moest worden naar alternatieven.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by Security by CleanTalk and CleanTalk Anti-Spam