Sluiting overgang Stationsweg

Spoorwegovergang Stationsweg 1979
Gespleten dorp
Op 20 september 2019 ging de bewaakte spoorwegovergang in de Stationsstraat definitief dicht. De Stationsweg wordt zo verdeeld in 2 gedeeltes en een hecht dorp werd gespleten.
€ 2,5 miljoen
De sluiting van de spoorwegovergang was onderdeel van het plan voor de spoortunnel onder station Deventer-Colmschate. ProRail wilde af van de spoorwegovergang in de Stationstraat. Om een besluit tot sluiting van de spoorwegovergang te bespoedigen bood ProRail 2,5 miljoen euro extra bij te dragen aan de spoorwegtunnel. Geld dat eigenlijk door de gemeente Deventer betaald had moeten worden. Het financiële aandeel van de gemeente Deventer in het gehele project werd zo slechts € 450.000. Het was een aanbod dat de gemeente blijkbaar niet kon weigeren. Het geld kreeg de voorkeur boven het belang van bewoners van de Stationsstraat. In een dorp waar noaberschap belangrijk werd een scheiding aangebracht. Naaste buren woonden opeens heel ver van elkaar vandaan, terwijl de huizen nog op dezelfde plaats stonden.
Protesten
De bewoners van Colmschate kwamen in actie om hun dorp bijeen te houden. Er kwamen protestborden in de straat en om de eenheid te laten blijken werden er palen met 1 soort bloemen geplaatst bij de huizen. Plaatselijk Belang Colmschate tekende protest aan bij de gemeente en ProRail. De gang naar de rechter werd overwogen, maar daar zag men later toch vanaf. De kosten waren hoog en de kans van slagen was moeilijk te bepalen. Dit protest was niet het eerste protest tegen de sluiting van de spoorwegovergang. In juli 1979 werd er ook al actie gevoerd om de overgang open te houden.
De definitieve sluiting
De werkzaamheden voor het sluiten van de spoorwegovergang duurden van vrijdag 20 tot en met maandag 23 september. ProRail verwijderde onder andere de spoorbomen en betonplaten in het spoor. Hekken sluiten de overgang definitief af. Alle onderdelen ging naar de overgang op de nog onbeveiligde overgang bij de Starinkweg.