Klooster Ter Hunnepe

Ter Hunnepe, ook wel Maria ter Horst op de Hoenepe, Mariënhout of Mariënhorst genoemd, was een Nederlands klooster in het schoutambt Colmschate ten zuidoosten van de stad Deventer (zie foto). Het klooster, Ter Hunnepe genaamdwas gelegen op een stuk land tussen de Schipbeek en de iets zuidelijker stromende Dortherbeek (nu net over de A1). Het klooster bezat ooit ca. vijftig boerderijen, twee watermolens en een windmolen.
Geschiedenis
In 1225 gaf de generaal-abt van de Cisterciënzer kloosterorde, Koenraad van Urach, toestemming tot het stichten van een zusterklooster ‘in Horst’, nabij Deventer. Het werd opgezet door nonnen uit het klooster ‘Hönnepol’ te Hönnepel bij Kalkar. Dit verklaart de naam Ter Hunnepe die er aan gegeven werd. Een andere verklaring voor de naam is dat het klooster langs de oevers van de Hoenepe of Hunnepe (nu de Schipbeek) werd gebouwd.
Dit eerste klooster ging bij een brand in 1253 geheel verloren. In 1266 werd opnieuw een cisterciënzer vrouwenklooster gesticht aan de zuidoostkant van de stad Deventer. Het stond onder gezag van klooster ‘Altencamp’ bij Keulen. De bewoonsters waren afkomstig uit de Overijsselse en Gelderse adel. In 1280 waren er ca. dertig nonnen die de kloostergeloften hadden afgelegd in het klooster aanwezig. De kloosterdiscipline liet in de zestiende eeuw te wensen over. Uit bewaard gebleven documenten uit 1548 en 1570 blijkt dat het moederklooster soms rigoureus ingreep om het kloosterleven weer in overeenstemming met de kloosterregel te brengen.
In 1578 werd Ter Hunnepe verwoest bij het beleg van Deventer (tijdens de 80-jarige oorlog). De soldaten van de graaf van Rennenberg staken het in brand. Alleen het poortgebouw bleef als laatste getuige over. Dit werd uiteindelijk tussen 1915 en 1919 gesloopt en er is nu niets meer van terug te vinden in het landschap.
Het klooster beschikte in ieder geval sinds 1434, doch volgens enkele bronnen al sinds 1368, aan de Menstraat in de binnenstad van Deventer over een refugiehuis, gevestigd op het huidige adres Menstraat 22. Veel zusters waren rond 1570 hervormd en toen in dit huis gaan wonen. De kloostergemeenschap werd nu een wereldlijk stift. De abdis en de adellijke jufferen waren deels protestant, anderen bleven, in de traditie van hun familie, katholiek. Het stift behield de kloostergoederen tot 1813. In dat jaar werd het totale bezit geveild.
De naam van het huidige industrieterrein Kloosterlanden houdt de herinnering aan het oude klooster nog in ere. Immers de landerijen rondom het klooster heetten de Kloosterlanden.
Ondergrondse gang
In het Overijsselsch Sagenboek werd het volgende verteld: ‘Van Klooster Mariënhout of Ter Hunnepe bij Deventer bleef lang een grijze poort behouden. In de ruïne daarachter is in de gewelfde kelder den ingang dichtgemetseld van een ondergrondse gang, die wel een half uur ver in de richting van de stad liep.’

In de 20e eeuw zijn deze verhalen nagetrokken en wat ze al vermoeden bleek inderdaad het geval te zijn: er bestaat geen ondergrondse gang van Ter Hunnepe naar Deventer en deze heeft ook nooit bestaan. Volgens amateurarcheoloog Herman Lubberding was het in de middeleeuwen gewoonweg onmogelijk om zo’n enorm karwei uit te voeren. ‘Die gang had dan onder de Schipbeek door moeten duiken en dat alleen al is een onmogelijk opgaven. Bovendien hebben we nooit sporen in die richting kunnen ontdekken’ (bron: Tussen kalkovens en Ketelerskolk).
Bron: gebaseerd op Wikipedia en Mijn Stad Mijn Dorp






