Huis De Achterhoek

Het hoofdgebouw
Huis De Achterhoek is een neoclassicistische bouwstijl dateert vermoedelijk in oorsprong uit de 18de eeuw (ca. 1870). Een in de gevel aangebrachte gevelsteen met de inscriptie “1816” duidt waarschijnlijk op een verbouwing in dat jaar. Het blokvormige huis op rechthoekige grondslag heeft twee bouwlagen, een wordt overkapt door een met leien (maasdekking) gedekt roevendak met aankappingen. In de aankappingen gemetselde schoorstenen, op het plattere gedeelte een schoorsteen en centraal een luidklok. De gepleisterde gevels zijn voorzien van schijnvoegen. De voor- en achtergevel zijn streng symmetrisch ingedeeld. In de vijf traveeën brede voorgevel bevindt zich centraal een dubbele deur met bovenlicht met ruitvormige roedenverdeling. De entree is gevat in een omlijsting bestaande uit lisenen met een kroonlijst. Aan weerszijden van de entree achtruitsvensters met luiken en een over de breedte van de gevel lopende raamdorpel/waterlijst aan de onderzijde van de vensters. Op de etage in de vensterassen een vierruitsvenster met luiken. De detaillering van de vensters is niet overal gelijk gebleven: de oudste schuiframen kennen een brede middenroede (een Empire-kenmerk). De linker zijgevel is eveneens symmetrisch ingedeeld met vensters als in de voor- en achtergevel en openslaande terrasdeuren ter plaatse van een voormalige veranda. De rechter zijgevel is voorzien van een aanbouw.
Interieur
Boerderij Erve de Achterhoek
Boerderij de Buitenkamp
Historische park- en tuinaanleg
De tuin van de buitenplaats De Achterhoek kent een eenvoudige, landschappelijke aanleg die vermoedelijk omstreeks 1830 is ontstaan. Vanaf de Colmschaterweg loopt een slingerende oprijlaan naar het vrijwel vierkante voorplein. Rondom het hoofdgebouw en het koetshuis kenmerkt de tuin- en parkaanleg zich door een besloten karakter. Ten noorden en oosten van het hoofdgebouw ligt een royale open gebied met thans (1997) weiden en bouwland.
De aanleg wordt grotendeels omgeven door een droge gracht en wordt voor ca. driekwart omsloten door een singel. Aan de noordwestzijde verbreedt en verdiept de gracht zich tot een slingerende waterpartij die dwars op de zichtas voor het huis ligt en als een voorgrond voor het zicht dient. Aan de noordelijke ronding van de waterpartij staan hoge bomen die het besloten gedeelte afschermen van het open gebied.
Bron: website Rijksmonumenten.nl