Ichtus kerk

De nieuwe kerk
Snel na de komst van ds. A. van der Walle in 1937 werd besloten tot de bouw van een nieuwe kerk. Ds. van der Walle had in Deventer al gehoord over allerlei bestemmingsplannen en trok hieruit de conclusie dat de bouw van de kerk beter op een andere plaats kon geschieden. Hij informeerde bij de heer Nokkert of deze bepaalde weilanden nog nodig had. De heer Nokkert wilde de weilanden wel afstaan aan de kerk. Cellarius was bereid om de grond waar de oude kerk op stond aan te kopen.
Ds. van der Walle had de architect van de Vrijzinnig Protestantse Kerk in Apeldoorn op het oog om een kerk te ontwerpen. Het was zijn plan om een grote witte kerk op een heuvel te zetten waar omheen veel ruimte zou zijn. Ds. van der Walle heeft zich erg ingespannen om de benodigde gelden bij elkaar te krijgen. Zo was er een bewoner van de Oxerhof die duizenden guldens schonk. Ook waren er vele boeren die een deel van hun erfenis beschikbaar stelden voor de bouw. Er was ook een gift van H.M. koningin Wilhelmina bij.
Begin van de bouw
Binnen een jaar was er voldoende geld om met de bouw te beginnen. Mevrouw van der Walle vroeg mevrouw Cellarius (in haar bakkerij) een taart te bakken waarop het toegekende bedrag prijkte. Ds. van der Walle wilde nu zijn plan, zoals boven beschreven, uitvoeren. De kerkenraadsleden wilden echter dat de kerk op dezelfde plaats gebouwd zou worden. Volgens de kerkenraadsnotulen uit die tijd zou ook 70 a 80 % van de gemeenteleden daarvoor zijn. In een dikke brief met vele handtekeningen lieten ze dit weten. Deze brief werd op de dag van de beslissende kerkenraadsvergadering bezorgd. Mevrouw van der Walle liet toen de taart die voor de vergadering bedoeld was bij de school bezorgen. De kerkenraad besloot ook om de architect W. Verschoor de opdracht te geven. Ds. van der Walle uitte zijn teleurstelling met de woorden: “Het nageslacht zal U dit niet in dank aanvaarden. Hierbij is de vergadering gesloten”
Op 8 maart 1938 verlenen B en W van Diepenveen toestemming tot de bouw. In de krant Salland van 11 maart 1938 lezen we het volgende:
Dezer dagen werd in de consistoriekamer van de Nederlands Hervormde Kerk alhier, door het kerkbestuur onderhands aanbesteed het bouwen van een nieuwe kerk, ter vervanging van de oude, die in 1844 werd gebouwd. Aanbesteed werd het bouwen van een nieuwe kerk met aangrenzende localiteit. Ingeschreven hadden 14 firma’s: hoogste inschrijfster was de firma J.H. Warnshuis te Lochem voor f 29.445, laagste inschrijfster was de firma J.Berends te Deventer voor f 23.343.
De begroting voor het bouwen van de kerk was f 24.134. Er is gedurende twee dagen een bazaar gehouden, in het gebouw voor Christelijke Belangen, ten behoeve van nieuwbouw. Deze werd georganiseerd door ds. van der Walle en diens echtgenote. De opening gebeurde door de burgemeester.
De kerk werd in enkele maanden opgebouwd. Bij de bouw kwam een van de bouwvakkers te vallen, hij overleed ter plaatse. De firma J. Berends en Zonen heeft de kerk gebouwd voor ƒ 23343. Voor banken, kansel, doopvont en tafels werd ƒ 3018 uitgegeven. De centrale verwarming kostte ƒ 1615, de lichtkronen met wandarmen ƒ 985 en het orgel ƒ 1682. De foto is genomen toen de kerk in aanbouw was. Het jongetje in de box is Tonnie van der Walle.
Tussentijd
In de periode tussen afbraak van de oude kerk en opbouw van de nieuwe kerk werden er diensten gehouden in het Verenigingsgebouw van de Stichting voor Christelijke Belangen. Op vrijdag 16 september werd 1938 werd de nieuwe kerk ingewijd. De eerste eredienst was op zondag 18 september. Deze dienst werd geleid door ds. van der Walle en werd opgeluisterd door de bekende Arnhemse organist Arnold Wagenaar.
Hoofdorgel
Het orgel is een kopie van het orgel in de Rehobothkerk in Utrecht. Het is in 1984 gebouwd door de firma Gebroeders Van Vulpen uit Utrecht, met als adviseur is Jan W. Kleinbussink (Diepenveen). Door een tweede orgel naar hetzelfde basisontwerp gelijktijdig te bouwen werd de prijs aanzienlijk gunstiger. Op 12 januari 1984 verleent de kerkvoogdij opdracht tot de bouw van het orgel. Reeds op 12 juni van hetzelfde jaar begon de opbouw van het orgel in de kerk. Op 28 september 1984 werd het orgel aan de kerkvoogdij overgedragen. Het orgel is een op klassieke wijze gebouwd mechanisch leepladenorgel. Voor de klankvorming is uitgegaan van het ‘Hollandse’ orgeltype uit tweede helft van de 18e eeuw. Het orgel bevat ruim 900 pijpen die uit orgelmetaal met een hoog loodgehalte zijn vervaardigd (bron Reliwiki)
Bron: website Protestantse Gemeente Colmschate Schalkhaar
Zie ook: Waterstaatskerk, Oude begraafplaats,