Busongeluk PV De Scheg

Beeld Berendine herdenking Scheg ramp (foto van TWM van Berkel)
Bus met langlaufers stort in ravijn
Zeven mensen zijn gistermiddag om het leven gekomen bij een ongeval met een Nederlandse bus bij de Duitse wintersportplaats Winterberg. Van de inzittenden, medewerkers van sportcentrum De Scheg uit Deventer, raakten er 22 zwaar- en 21 lichtgewond. De meesten van hen zullen vanwege de tegenvallende weersomstandigheden pas morgen naar Nederland terugkeren.
De bus van Hanze Tours uit Zwolle raakte tijdens een uitwijkmanoeuvre in een slip en belandde ondersteboven in een tien meter lager liggende droge rivierbedding naast de weg. De meeste lichtgewonde passagiers slaagden erin op eigen kracht of met behulp van de reddingswerkers snel uit de bus te komen. Zij werden opgevangen in een vlakbij gelegen hotel. Andere passagiers zaten zodanig bekneld dat de brandweer er pas na uren in slaagde hen met speciale apparatuur uit hun benarde positie te bevrijden.
Rond 21.30 uur gisteravond bleek dat zeven passagiers het ongeval niet hadden overleefd. Het wrak van de bus is in de loop van de nacht weggetakeld. Vanmorgen vertrok uit Deventer een bus met familieleden van slachtoffers naar Winterberg.
Terugreis
De bus met vijftig passagiers uit Deventer en omgeving maakte gisteren een dagtochtje naar Züschen, enkele kilometers ten zuiden van Winterberg in het Duitse Sauerland. De bus was net aan de terugreis begonnen, toen het ongeval plaatsvond. De inzittenden, variërend in leeftijd van 17 tot 59 jaar, zijn op een of andere manier betrokken bij het sport- en recreatiecentrum De Scheg in Deventer. De personeelsvereniging van De Scheg had het uitje georganiseerd.
Het ongeluk gebeurde rond 16.30 uur, toen de bus op een spiegelgladde smalle weg bergafwaarts moest uitwijken voor een andere bus van Hanze Tours die voor hem reed. De Duitse politie gaat er vooralsnog van uit dat de voorste bus, een dubbeldekker met Zwolse mbo-scholieren, plotseling moest uitwijken voor twee wagens met pech. De chauffeur van de tweede bus moest daarom ook remmen waardoor de bus om zijn as draaide, de eerste bus raakte en van de weg gleed.
De hulpverlening kwam snel op gang. De tientallen reddingswerkers en artsen werden bij hun werkzaamheden echter gehinderd door zware sneeuwval. Bovendien moesten ze een steile helling af om bij de bus te kunnen komen. De chauffeur van de bus overleefde het ongeluk. Hij raakte echter zo zwaar gewond dat de politie hem nog niet kon horen. Uit een eerste onderzoek blijkt dat er niet snel is gereden. Ook de wettelijk voorgeschreven rusttijden zijn in acht genomen.
Opluchting
In De Scheg in Deventer richtte de politie een informatiecentrum in voor familie en kennissen van de slachtoffers, waar ze werden opgevangen door medewerkers van de Riagg en de GGD. Ontreddering en opluchting ontstonden in het centrum toen burgemeester drs. I. van Lidth de Jeude omstreeks 01.00 uur vannacht de namen van de meeste doden bekendmaakte. De burgemeester sprak van een „verschrikkelijke ramp, zowel voor De Scheg als voor Deventer”.
Het merendeel van de gewonden zou vandaag terugkomen naar Nederland. Volgens behandelend chirurg dr. C. Schwenen in het Sankt-Franziskus ziekenhuis in Winterberg is hun gezondheidssituatie stabiel. Drie tot vier gewonden, onder wie de chauffeur, zijn er zo slecht aan toe dat ze moeten blijven.
De scholieren en begeleiders van het mbo-college ‘t Knooppunt, die voor de verongelukte bus reed, kwamen vanmorgen vroeg in Zwolle aan. Ze werden opgehaald door twee touringcars van Hanze Tours. De inzittenden waren nog steeds diep onder de indruk van het gebeurde. Twaalf leerlingen waren betrokken geweest bij het bieden van eerste hulp aan de slachtoffers. Eén leerling moest in Winterberg blijven. Hij heeft vermoedelijk een whiplash.
Herdenking van de ramp
Ieder jaar komen betrokkenen bij de ramp en nabestaanden op 12 februari bijeen in De Scheg om de overledenen te herdenken en elkaar tot steun te zijn in de verwerking van het ongeluk. Ter nagedachtenis worden bloemen neergelegd bij het exemplaar van het bronzen beeld ‘Bérendine’ dat deel uitmaakt van de herdenkingsplek. Het beeld is gemaakt door Maïté Duval. Op een plaquette aan de muur van de herdenkingsplek staan de namen van de zeven mensen die bij het busongeluk om het leven zijn gekomen.
Op 12 februari 2021 is bij de herdenkingsplek in De Scheg het busongeluk voor de 25e keer herdacht. Bij gelegenheid hiervan overhandigde Roy Gereke een exemplaar van Hoor mij Zie mij Voel mij, zijn levensverhaal, aan James van Lith de Jeude en aan zijn schoonmoeder. Roy Gereke en zijn echtgenote Betty waren twee van de inzittenden van de touringcar. Zijn echtgenote, die werkzaam was bij De Scheg als receptioniste, kwam bij het busongeluk om het leven; hijzelf raakte zwaargewond.
Lees ook het artikel over de busramp in de Gelderlander van 6 februari 1921.
Film over de bloemlegging bij het beeld Bérendine