Sallandse boerderij

Erve Nijland of Ten Have

De boerderij in Colmschate

Katerstede Fox Schrijversweg 2
Voorbeeld van een Sallandse boerderij in Colmschate

De meest voorkomende boerderij in en om Colmschate was de Sallandse boerderij, bestaande uit een gemeenschappelijke ruimte voor mens en dier. Een schoorsteen ontbrak en de rook trok weg door een gat in het dak. Zijmuren waren zeer laag en vormden een steunpunt van de rieten daken met de afgeknotte kap, het zogenaamde wolfsend. In sommige gevallen is er ook een hooiluik in het wolfseind aanwezig. Boven het wolfseind bevindt zich vaak een uilenbord. Wanneer het woonhuis dwars op op het achterhuis stond had het deze vaak een schilddak. De gebintconstructie (de houten draagconstructie) van de boerderij ruste oorspronkelijk op veldkeien. Later werd hiervoor ook baksteen of beton gebruikt.

Bouw

De plattegrond van de Sallandse boerderij was rechthoekig, met een breedte van 5 tot 7 meter en een lengte van 15 tot 24 meter. De hoofdingang van de Sallandse boerderij bevindt zich in de voorgevel of zijgevel.  Het woonhuis bevat vaak hoge gevels met in de voorgevel grote raampartijen met een roedeverdeling luiken. Het achterhuis heeft juist lage zijgevels met aan de achterzijde grote baanderdeuren in het midden en kleine deeldeuren aan weerzijde. Ook is er vaak een gepleisterde plint aanwezig (vaak grijs geschilderd).

In de wijde omgeving van Colmschate vinden we nog enkele van deze boerderijen terug. Uiteraard met de scheiding van mens en dier. De verdeling van stal en woonruimte, door een muur, werd pas in de 19e eeuw doorgevoerd.

Maquette van een boerderij in Colmschate
Maquette van een oude Sallandse boerderij (Canon van Nederland)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by Security by CleanTalk and CleanTalk Anti-Spam