Huizen in Colmschate

Het oude politiebureau aan Holterweg 98, links nog de oude school
Woningen
Colmschate was een agrarisch gebied met veel boerderijen. Naast deze boerderijen waren er ook woonhuizen. Op deze pagina brengen we woonhuizen in beeld. Sommigen zijn ten prooi gevallen aan de uitbreiding van Deventer, maar een aantal bestaat nog steeds.
Huizen aan de Holterweg
Holterweg 3
Het woonhuis van de familie Uithoven die vlak bij de Snippelingsbrug een sigarenkiosk had. Ze woonden er tegenover.
Holterweg 18
Holterweg 25 en 27
Op nummer 25 heb Piet en Gerritje Borkent en later Ap en Jannie Bolink. Op nummer 27 woonden de familie Brink en later de familie Wolters. Deze dubbele woning stond, als je vanaf Colmschate kwam, rechts voor de spoorweg overgang Deventer – Zutphen.
Holterweg 30
Tot 1975 het huis van Chris Bolink en Annie Bolink-Memelink en hun kinderen Andre en Paulien. Ook de grootouders hebben hier ingewoond. Later heeft de familie Groothoff er gewoond en zij hadden een bedrijf in verpakkingsmaterialen. Het huis heeft plaats moeten maken voor De Knoop.
Holterweg 34
Het huis stond bij de spoorwegovergang op de Snippeling. Het werd o.a. bewoond door oma Nijhof, de familie Grave, de familie Dommerholt en de familie Bolink.
Holterweg 42
De laatste bewoners was de familie van Wijk. Het huis stond op de Snippeling.
Holterweg 43 en 45
In het huis links woonde Tone Bosman en rechts de familie Bolink met zonen Jan en Fre. Veel later woonde de familie Koman in het hele huis. Het huis is in 2002 gesloopt.
Holterweg 89 en 91
Holterweg 91 was de woning van R. Schouten. Later kwamen daar de familie Beffers en Kattenbeld te wonen. Het pand is nu onderdeel van cafetaria Van Gurp. Nummer 89 was de kosterswoning met eerst de familie Van Hell en later de familie Hulsegge. De kosterswoning is afgebroken.
Holterweg 93
Het huis van de familie Cellarius.
Holterweg 98
Holterweg 98 was vroeger het politiebureau van Colmschate. Agent Weideman woonde daar en achter het huis waren 2 gevangeniscellen. Ook de woning van families Bosman en Rouwendal. Van 1872 tot 1936 was het de woning van de hoofdonderwijzer. Op de eerste foto is de school links nog net te zien.
Huizen aan de Stationsweg
Stationsweg 24
Tine Berkenbosch en Gerrit Grave aan de Stationsweg in 1938, ten tijde van de mobilisatie. Het huis staat er nog maar de boom niet meer.
Stationsweg 26 en 28
Het witte huis links was van Krukkeland. Later kwam de familie Boschloo er wonen. En nog later werd het een vestiging van de Boerenleenbank. Het huis (Stationsweg 26) rechts was van Maalderink,
Huizen aan de Storminksteeg
Storminksteeg 2 en 4
Hier woonden mevrouw Nijhof en de familie Weustman. De Storminksteeg lag aan de Holterweg. Als je van Colmschate richting Deventer ging, ging je net voor de spoorwegovergang Deventer – Zutphen rechtsaf, en kwam je op de Storminksteeg die verder ging over de spoorlijn Deventer – Almelo (zie ook bijgevoegde kaart).
Huizen aan de Bloemendalsweg
Bloemendalsweg 2
In deze woning woonde de familie Van Aafst met hun kinderen Janna en Hendrik-Jan. Toen mevrouw Van Aafst er woonde was er ook een kostganger, Evert Van Harn. Van Harn gaf schaakles op de Prins Margrietschool. Het huis is afgebroken en het terrein is als tuin bij het huis van Wolters getrokken.
Mevrouw Van Aafst was van alles op de hoogte en werd in het dorp het Dagblad van Colmschate genoemd.
Huizen aan de Huenderkolkweg
Huenderkolkweg 64 – nu huisnummer 4
Dit huis behoorde eerst toe aan Jan en Anne Kerkdijk. Later hebben Jo Kerkdijk en Bé de Winter het overgenomen. Het huis was niet meer in een beste staat en is afgebroken. Daarvoor in de plaats kwam nieuwbouw waar familie de Winter woont.
Huizen aan de Colmschaterstraatweg
Colmschaterstraatweg 5
Huizen aan de Kanaaldijk-West
Nokkert en Steenhuis
In het linkerhuis woonde de familie Nokkert en rechts de familie Steenhuis. De huizen zijn eind jaren 60 of begin 70 afgebroken voor de flats aan de Zoomkade van de Rivierenwijk.