Salland Toertocht

Sallandtocht op het Overijssels Kanaal 1982
Jan Klosters
De initiatiefnemers van deze tocht door Salland zijn de neven Jan en Joop Klosters (met name Jan) die aan de Snippeling woonden. Daar hadden ze een paar kalkovens aan het Overijssels kanaal. Om precies te zijn aan de Snippeling ten zuiden van de brug over de weg naar Holten. Zij bedachten de route en betrokken de VVV Deventer, VVV Diepenveen en VVV Raalte en de Raalter Automobielclub RAM erbij omdat het om een toeristische tocht ging (in Raalte is zelfs een Salland-comité samengesteld). In Lemelerveld waren Plaatselijk Belang en de Oranjevereniging betrokken, terwijl in Vroomshoop werd samengewerkt met een commissie onder leiding van de heer Gerrits.
Uiteindelijk werd een centraal comité gevormd bestaande uit Jan Klosters, de Raaltenaren burgemeester Ambrozius Ganzeboom, Bernard Aa en Ab Gorter en Tommie Veldwachter uit Colmschate.
Route Salland Toertocht
- Route I: van Deventer/de Snippeling over het Overijssel Kanaal naar Raalte, keren bij de Hekkersbrug en terug naar Deventer. Totaal: 32 km
- Route II: van Deventer/de Snippeling via Raalte naar Lemelerveld en terug. Totaal: 50 km
- Route III: van Deventer via Raalte en Lemelerveld naar Vroomshoop, keren bij de Puntkolk en terug. Totaal: 90 km

De eerste tocht in 1954 was meteen een groot succes met 1100 deelnemers. In Deventer werd gestart net ten noorden van de brug bij de Snippeling gestart. Het ijs was redelijk goed. Alleen het stuk tussen Raalte en Heeten was moeilijk berijdbaar, omdat daar in het begin van de vorstperiode nog een boot door was gevaren. Men kon om half negen al van start, maar een groep van zo’n 150 personen, waaronder vier dames, vertrokken voor hun tocht naar Vroomshoop. De snelsten deden er twee uur over, anderen tot drie uur. Bij de sluis in Hankate moest men klunen. Om 11.00 uur gaf de voorzitter het startschot aan meer dan 500 schaatsers die op naar Raalte gingen of naar Lemelerveld. Tot een uur of twee starten er nog groepjes of individuen.
De terugtocht verliep aanvankelijk voorspoedig, maar in de loop van de dag nam de wind in kracht toe en met name het laatste deel was wind tegen. Dat betekende dat niet iedereen voor sluiting van de laatste controlepost binnen was. Desalniettemin constateerde het Deventer Dagblad ging iedereen tevreden en goed gemutst naar huis.
IJswegenwacht
De organisatie nam zich voor bij een eventueel batig saldo een ‘ijswegenwacht’ tussen Deventer en Vroomshoop in het leven te roepen die als doel zou krijgen de diverse trajecten in de toekomst te verkennen op betrouwbaarheid. Op 8 februari plaatste het Comité een advertentie in de Deventer Dagblad waarin werd aangegeven, dat degenen die waren gestart aan de Snippeling, de medaille konden afhalen op zaterdag 20 februari tussen 12 en 13 bij de kalkfabriek en tussen 16-17 uur bij café Floors aan de Brink. De advertentie besluit met: ‘Het comité verzoekt ter vermijding van veel administratie hiervan wel gebruik te maken.’ Of er een ijswegenwacht tot stand is gekomen is niet bekend. Waarschijnlijk heeft het comité bij vorst telefonisch informatie ingewonnen bij verschillende mensen in Raalte, Lemelerveld en Vroomshoop omtrent de staat van het ijs.
Tweede schaatstocht
Het comité Salland Toertocht schreef in 1955 de tocht twee maal uit, eerst voor 27 februari en later voor 2 maart. Dooi gooide roet op het ijs en de tocht ging niet door

De tweede tocht werd in 1956 over twee dagen gereden. Omdat het stuk tussen Deventer en Raalte nog niet betrouwbaar werd verklaard, konden mensen op zaterdag 4 februari wel al starten in Raalte, Lemelerveld of Vroomshoop. Ruim 100 schaatsers maakten hiervan gebruik.
De tocht op zondag 5 februari 1956 startte in miezerige omstandigheden. Dat verklaart wellicht dat er minder deelnemers waren dat bij de eerste tocht in 1954. Ook het ijs kende dus zwakke stukken. Het comité zag zich genoodzaakt twee ‘wandel’ stukken van elk een kilometer in te lassen tussen Deventer en Raalte. Dit werd met waarschuwingsborden aangegeven. Kinderen en volwassenen hielden zich hier goed. Enkele geoefende schaatsers reden toch door. Annie van Heerde uit Twello en Tonnie Bakker uit Deventer, beiden 8 jaar deden over de 32 km naar Raalte v.v. 6 uur, maar zij kwamen trots aan bij de finish aan de Snippeling. Ruim 100 deelnemers reden de 90 km, waaronder één dame, mevrouw A. Bugter-Groters uit Deventer. Al met al werd ook de tweede tocht door zowel de organisatie als deelnemers als succesvol ervaren.
Over de Salland Toertocht van 1963 is geen informatie bekend. Wel gaat het verhaal dat een lid van het Koninklijk Huis heeft meegedaan. Het zou gaan om Prinses Margriet.
Het einde van tocht
1982 is het laatste jaar dat Comité Salland Toertocht actief is. De situatie op het traject is inmiddels drastisch veranderd. In Raalte is na 1963 een dam gelegd in het Overijssels kanaal. Het traject Deventer – Raalte wordt nauwelijks meer gebruikt voor de scheepvaart. In 1985 zal er weer een dergelijke tocht worden georganiseerd, namelijk de Cröddenburgtocht.

Bron: Schaatshistorie.nl