De Snippeling is een buurtschap, ooit onderdeel van Colmschate. De plaats ligt aan de Snippelingsdijk die in vroeger tijden de Schipbeek in toom moest houden, twee kilometer ten oosten van het centrum van Deventer aan weerszijden van de Holterweg. Lange tijd was het een gehucht met vooral een agrarisch karakter. Een verklaring voor de naam is, dat ter plaatse smalle percelen landbouwgrond waren, die als “snippers” overgebleven waren na vergraving of ontginning.
Geschiedenis
Snippeling is ontstaan in de 18e eeuw op een zandopduiking. De Snippeling lag in de middeleeuwen aan de belangrijke doorgaande weg richting Duitsland. Er was daar een opening in de Deventer stadslandweer met een palissade en een tolhuis. De Snippeling zou zijn naam ontlenen aan herberg De Snip. In het moerassige gebied wat tegenwoordig de Snippeling is, huisden veel snippen. Een andere verklaring voor de naam is, dat ter plaatse smalle percelen landbouwgrond waren, die als ‘snippers’ overgebleven waren na vergraving of ontginning.
In 1348 bouwde de stad Deventer hier het leprozenhuis Sint-Jurriën dat enige eeuwen later bij een belegering van de stad in de Tachtigjarige Oorlog zou worden platgebrand. In 1761 stortte herberg ‘De Snippeling’ bij een overstroming in, er kwamen drie mensen om het leven toen hun boot omsloeg.
Zonder R
Op oude Diepenveense kaarten staat het buurtschap echter geschreven als Snipperling. dus met een ‘r’. Nadat het buurtschap bij Deventer kwam, is de ‘r’ eraf gevallen. Ondanks dat de oorspronkelijke naam Snipperling is, spraken veel mensen de zevende letter niet uit, zodat veel notabelen al snel Snippeling schreven.
Overijssels Kanaal

Na het graven van het deel Deventer – Raalte van het Overijssels kanaal kwam er in 1855 bij de Snippeling een schutsluis en een brug te liggen. Vanwege de gunstige aan- en afvoermogelijkheden kwam er in 1896 een schelpkalkbranderij met drie kalkovens. Deze vormden tot ver na de sluiting in 1964 een karakteristiek herkenningspunt. De machinale klompenmakerij brandde in 1925 af. Van de korenmolen bleef het onderste deel van de romp bestaan als opslagruimte. Tot circa 1980 waren er meerdere boerderijen, tuinderijen en andere kleine bedrijven gevestigd.

Tussen 1970 en 2005 is een groot deel van de buurtschap aan de aanleg van wegen en een bedrijvengebied ten offer gevallen. Enkele weggetjes met oude boerderijtjes en huizen zijn bewaard gebleven, verder is er een villawijkje ontstaan. De Snippeling is tegenwoordig geheel door nieuwe wijken van de stad Deventer omgeven.
Bron: Wikipedia