Landgoed De Oxerhof

Landgoed de Oxerhof

Voorname eigenaren

Landgoed De Oxerhof is gelegen tussen de Schipbeek en de Dortherbeek, in het buurtschap Oxe. De locatie en het landgoed worden gekenmerkt door een rijke geschiedenis en een prachtige omgeving.

In de 16e eeuw was dit landgoed de buitenplaats van de voorname Hertog van Gelre. In de 18e eeuw was De Oxerhof in bezit van de patriciërsfamilie Lamberts uit Deventer. Zij zullen aan de zuidwestzijde van de boerderij een uitgebouwde herenkamer hebben gehad, van waaruit men uitkeek op een aan de zuidzijde van de boerderij gelegen tuin. De Oxerhof was in die tijd een eenvoudige buitenplaats, met een kleinschalige aanleg, met een landgoed waartoe enkele boerderijen, bouwland, weidegronden en hakhout toe behoorden. De oudste kadastrale kaart uit 1823 toont de oude structuur en laat tevens zien dat er op bescheiden schaal een eerste verlandschappelijking had plaatsgevonden. Ten zuiden van het huis werd in het midden van de moestuin een ovaalvormige vijver aangelegd.

In 1862 bouwde de oude Deventer Patriciërs familie van Doornick hier het landhuis, huize Oxerhof en legde er een landschapspark omheen, dat wordt gekenmerkt door bosjes in de vorm van coulissen, waar men tussen door kijkt.

Oer

In deze omgeving werd veel oer, een soort ijzererts, gevonden. De delfstof die vlak aan de oppervlakte lag, ging dan naar de ijzermolen in Deventer (over de bekende Oerdijk bijvoorbeeld, vandaar deze naam). Ook op Oxerhof werd veel ‘oer’ gedolven, waarvoor de eigenaar een vergoeding kreeg.

Brand

In 1910 brandde het hoofdgebouw van de Oxerhof tot aan de grond toe af. Op de fundamenten werd een geheel nieuw landhuis gebouwd dat in de loop van de 20e eeuw veel verschillende bestemmingen kende. Tot kort na de Tweede Wereldoorlog was de Oxerhof in handen van de familie Van Doorninck. Doordat de laatste eigenaar uit deze familie failliet ging, werd het landgoed eigendom van een verzekeringsmaatschappij die belegde in grond en opstallen. De Oxerhof kreeg jarenlang de bestemming van vakantieverblijf voor medewerkers en hun gezinnen, totdat de animo voor dergelijke vakanties verdween. Een vermogende vleeshandelaar nam het landgoed over, bewoonde het huis en hield er kantoor. Begin jaren 80 kwam De Oxerhof leeg te staan.

Studiecentrum

In 1989 verwierf de School voor Praktische Filosofie en Spiritualiteit het landgoed als studiecentrum. Tot op de dag van vandaag heeft het deze functie behouden, en vormen de gebouwen en het park een centrum voor studie en retraites. Naast studeren en mediteren, wordt er door de studenten van de school ook vrijwilligerswerk verricht waardoor De Oxerhof in de afgelopen jaren uitgebreid en gemoderniseerd is. Naast de School voor Praktische Filosofie en Spiritualiteit maken ook andere organisaties gebruik van het studiecentrum. De rode draad in het gebruik van De Oxerhof is ‘menselijke ontwikkeling’.

Open voor publiek

Vanaf 1931 werd het landgoed opengesteld voor het publiek. Voor een kwartje per jaar kon je een wandelkaart kopen bij de opzichter en mocht je er met het gezin lekker ‘kuieren’. Tegenwoordig stelt IJssellandschap als particuliere stichting het landgoed gratis open voor wandelaar en andere (natuur) genieters.

Lees ook het verhaal Het drama van de Oxerhof

Website: IJssellandschap

Website: School voor Praktische Filosofie en Spiritualiteit

 

Protected by Security by CleanTalk and CleanTalk Anti-Spam