Landgoed De Bannink

Buitenplaats
De Bannink met Huize De Bannink is een landgoed en buurtschap in de gemeente Deventer. De Bannink bevindt zich ten noorden van de Holterweg. Het vormt een geheel met het minder bekende landgoed De Elmerink dat als afzonderlijk landgoed ten noorden van de Holterweg werd gesticht.
Samen beslaan zij als landgoed ruim 300 hectare, waarvan een derde uit bos, natuur en waterpartijen bestaat en ruim twee derde voor landbouw wordt gebruikt.
Het goed Bannink
‘Het goed Bannink’ is het oudste en werd al genoemd in 1385. Het was gelegen tussen de Schipbeek en de Oude Postweg, de voorganger van de huidige Holterweg. Dat was in die tijd een belangrijke handelsroute over Holten naar Duitsland.
In de 15e eeuw resideerde hier Vrouwe Aleid to Bannink met haar echtgenoot Hendrick Ketell. Nadat de Deventer burgemeester Joan Jordens het landgoed had gekocht in 1682, is door zijn zoon Hendrik een nieuw huis aangelegd, omgeven door een geometrisch lanenstelsel. De familiewapens van deze Hendrik Jordens en zijn echtgenote Elisabeth Mechteld Roelinck sierden de voorgevel van dit nieuwe huis. Zo’n honderd jaar later werden hier een bouwhuis en een hovenierskamer bijgebouwd door hun nazaat Rudolph Jordens. Deze Rudolph Jordens was getrouwd met Mechteld Theodora ten Brink. En dankzij dit huwelijk en overerving zou Landgoed De Elmerink bij De Bannink komen.
Nog meer landgoederen
De dochter van Rudolph en Mechteld, Anna Mechteld trouwde daarna met Antonie Pieter van Westerveld, heer van Leuvenum, waardoor De Bannink, De Elmerink samen met landgoed Leuvenum bij Ermelo in één familie kwamen. En toen hun dochter Alyda op haar beurt trouwde met baron Sandburg, die heer van Essenburg was, kwamen daar ook het kasteel en landgoed van Essenburg nog bij.
In 1888 kreeg het landgoed middels de stopplaats Bannink een directe opstapgelegenheid voor treinen die reden over het traject Deventer – Almelo dat over het landgoed was gelegd. In 1932 werd deze stopplaats opgeheven.
Over het goed loopt de Rodijksweg. Dit is een halfverharde weg, met daaraan een aantal boerderijen waarvan sommige nog in bedrijf zijn. In het omliggende bos zijn enkele vrij toegankelijke wandelpaden. Op het landgoed bevindt zich verder een zeer oude holle weg die onderdeel was van de postweg richting Duitsland. In het kader van de Natuurschoonwet zijn wegen en paden zijn grotendeels vrij toegankelijk.
De weidegronden in de Gooiermars, een kwelwatergebied waar de Zandwetering begint, zijn na 2004 heringericht. Dit gebeurde vooral om de kwetsbare floristische natuurwaarden veilig te stellen. Er is ook een zeven hectare groot retentiegebied aangelegd waar een teveel aan water tijdelijk geborgen kan worden. Voor het publiek is dit gedeelte van het landgoed, gelegen aan de noordzijde van de Holterweg, beperkt toegankelijk gemaakt door middel van een verhoogd uitkijkpunt.
Bron: boek In Deventer Landgoederen en Historische Buitenplaatsen
Film over Landgoed De Bannink
Een film die is gemaakt door de Facebookpagina Colmschate Vrogger en Noe en Gemeenschapshuis De Kuip