Boerderijen op de Bannink

Erve Bannink

Op de Bannink

Landgoed de Bannink kende een aantal boerderijen en woonhuizen.

  • 447: Kampink (1399)
  • 448: Wilmerink (1399)
  • 450: Erve Bannink (1399)
  • 451: Tjoonk (1399)
  • 452: Slonnink (1399)
  • 453: Haverkamp (1399)
  • 454: Rodijk (1399)
  • 455: Groot Swormink
  • 456: Klein Swormink
  • 457: Swormertoren

De boerderijen in beeld

Erve Wilmerink

Erve Bannink – Banninkslaan 2

Erve Bannink aan de Banninkslaan 2 dateert uit 1750. De puntige kozijnen in de voorgevel zijn opvallend en komen in deze streek weinig voor. Vanaf de 18e eeuw wonen hier al de families Bannink.

Erve Tjoonk – Rodijksweg 9

In het begin van de negentiende eeuw werd erve Tjoonk het eigendom van de familie Sandberg. In 1945 werd het erve door oorlogshandelingen verwoest. Aan de familie Spikker, toen de pachters, werd tijdelijk onderdak verstrekt in het koetshuis van Huis De Bannink. Na de oorlog werd de boerderij herbouwd.

Erve Slonnink – Rodijksweg 7

Deze boerderij ligt binnen de grenzen van landgoed ‘De Bannink. De eerste vermelding van erve Slonnink is 1399. In 1493 wordt de boerderij aangekocht door het klooster Ter Hunnepe. De boerderij blijft in eigendom van het klooster Ter Hunnepe tot het bezit in 1795 als domeingoed aan de staat vervalt. Na taxatie in 1813 volgt er een veiling. Het erf, bestaande uit een huis, schuur, twee zaadbergen en schaapskot, bakhuis, hof, bosgrond, bouw- en weiland wordt gekocht door mevrouw Westervelt-Jordens waardoor het erf sinds die tijd deel uitmaakt van landgoed de Bannink. In 1917 kwam de eerste Aarnink op het erf te wonen en nog steeds is de familie Aarnink de pachter op erve Slonnink. Op 8 april 1945 brandt de boerderij door oorlogsgeweld af. Na de oorlog wordt de huidige boerderij gebouwd. Het is een sobere wederopbouwboerderij met nog veel oorspronkelijke elementen.

Erve Haverkamp – Rodijksweg 5

Erve Rodijk (Rodiek) – Rodijksweg 6

De naam Rodijk werd vroeger op verschillende manieren geschreven, o.a. als Rouwdijck, Roudijk en Reedijk. In 1490 pachtte Hendrik Rudinck erve Rodijk van het Sint Antoniusgilde op den Berch, een liefdadigheidsbroederschap van de Bergkerk Deventer. De Schepenen en Raad van de Stad Deventer gaven in 1681 de provisoren (bestuurders) van de Huisarmenstaat, destijds eigenaren, toestemming het erve te verkopen. Het werd in 1736 verkocht aan pachter Harmen Roedijk en Esseline Harms. Na het overlijden van Harmen in 1757 droeg zijn weduwe de boerderij over aan haar neef Willem Oostrik (later Roudijk genoemd), getrouwd met Geertrui Bannink. In 1772 verkocht Esseline Harms erve Rodijk aan Willem Assink en Geertrui Rodijk. Na het overlijden van Geertrui hertrouwde Willem in 1775 met Johanna Tjoonk. Willem had inmiddels zijn achternaam veranderd in Rodijk. Na de familie Rodijk woonden hier de families Willemink en Nieuwenhuis. Opvallend is het ‘herenhuis’, dat tegen de oude boerderij werd aangebouwd (bron Thijs Rodijk Sr.)

Erve Klein Swormink – Oxersteeg 6

Erve Groot Swormink – Sworminksweg 5

In de huidige boerderij is Schietvereniging Ons Genoegen gevestigd.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by Security by CleanTalk and CleanTalk Anti-Spam