fam.veldwachter holterweg 20 begin jaren 80.

De Snippeling

Op 2 oktober 1915 richtte Albert Veldwachter, die in het buurtschap de Snippeling woonde, een bouwbedrijf op. De Snippeling was een buurt met boerderijen, tuinderijen en kleine bedrijven.

Herman Veldwachter, de vierde generatie Veldwachters die werkzaam is in het bedrijf, vertelt over de oprichter: ‘Albert Veldwachter had tot die tijd bij het Deventer bedrijf Noury & Van de Lande gewerkt als molenmaker. Door de crisis van de Eerste Wereldoorlog kreeg hij ontslag en begon daarom zijn eigen timmerbedrijf. Hij pakte allerlei klussen aan en zoals gebruikelijk in de tijd maakte hij als timmerman ook doodskisten. Hij hielp zelfs met het kisten van de overledenen. Het verhaal gaat dat zijn vrouw en schoondochter Aaltje de doodskisten met stof bekleedden.’

Groei

factuur bouwbedrijf veldwachter
Factuur Bouwbedrijf Veldwachter

Het bedrijf groeide aardig door en in de jaren 20 kwam zoon Herman erbij in de zaak. Het bedrijf pakte van alles aan. Tijdens de crisis van jaren 30 gingen de vaklui van Veldwachter met een hele ploeg naar het westen om woningen af te timmeren. In de na-oorlogse jaren werd ingeschreven op aanbestedingen van wederopbouwboerderijen. In 1956 kwam de derde generatie in de zaak, namelijk Albert Veldwachter. In de jaren 60 ging het bedrijf massaal kippenhokken bouwen, omdat daar forse vraag naar ontstond. In de winter strooiden ze zand op de toenmalige rijksweg van Deventer naar Holten (de Holterweg dus) om toch maar tijdens de vorstperiode geld te verdienen.

Begin jaren 60 kwam ook Gerrit Veldwachter (broer van Albert) in de zaak en daarna kon je in de jaren 70 spreken van een bloeiende onderneming. Het bouwbedrijf had op het hoogtepunt zo’n 50 mensen in dienst en leverde grote bouwprojecten af, zoals forse verbouwingen en nieuwbouw voor onder andere de paviljoens van de Stichting Elisabeths Gasthuis (de Brinkgreven) en de Coberco-fabriek. Ook werden veel stallen en bungalows in de omgeving gebouwd.

Herman Veldwachter, de vierde generatie dus, werd in 1960 geboren en hij groeit in zijn jonge jaren als vanzelf de zaak in. Na een gedegen bouwkundige opleiding en gaat hij zich bekwamen in het restauratiewerk. Hij komt in 1982 in het bedrijf dat op dat moment floreert. In 1993 overlijdt zijn oom Gerrit.

Rampjaar

Het jaar 2001 wordt een rampjaar voor de bouwonderneming. De genadeklap is het faillissement van een klant, waardoor het bedrijf met een schuld komt te zitten. Bouwbedrijf Veldwachter gaat failliet, maar de gehele inboedel wordt overgenomen en Herman wordt bedrijfsleider bij de nieuwe onderneming.

In 2004 begint Herman zijn eigen bedrijf onder de naam Herman Veldwachter Bouw en Advies BV. De eerste klus die het kreeg was de bouw van de winkel van Kloas in ’t Hof in Bathmen. De werkplaats zat in een grote schuur in Bathmen, maar verhuisde in 2009 naar de Smeenkhof in Colmschate. Daar waren betere faciliteiten beschikbaar. Het bedrijf legt zich vooral toe op onderhoud, renovatie en uitbreidingen van allerlei soorten panden. Ook restauratiewerk wordt uitgevoerd, zoals de authentieke ijskelder van Huize Nieuw Rande.

Door ziekte van Herman Veldwachter is het bedrijf 2020 overgedragen aan Ernst Marsman

Bron: Bathmense Krant

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by CleanTalk Anti-Spam