Titus Brandsma Huis

Titus Brandsma
Kerk in het Oostrik
Op 1 juli 1980 werd in de nieuwbouwwijk het Oostrik te Colmschate een nieuwe parochie opgericht waarvoor de parochianen Titus Brandsma, als patroon kozen. In hoeverre heeft meegespeeld dat de karmeliet G. Megens als eerste pastor was aangesteld, kan moeilijk worden vastgesteld. In 1989 verrees er een kerkgebouw dat ontworpen was door architecten- en ingenieursbureau Kristinsson uit Deventer. Met Kerstmis van dat jaar werd de kerk in gebruik genomen en op 25 februari 1990 door kardinaal Simonis ingewijd.
Plaats
Het gebouw staat in de hoek van het spoor en de Oostriklaan, op de plek waar eerst de boerderij van Brinkman-Markes stond. Later was er nog een school, een vestiging van de Rabobank en een supermarkt met de naam 4=6 gevestigd voordat het Titus Brandsma er een plek vond.

Het huis
De kerk kent een ruitvormig grondoppervlak met op de diagonale zuid-noordas de entree en ontmoetingsruimte, de gedachteniskapel en de kerkzaal. Aan twee zijden bevinden zich diverse nevenruimten. De gedachteniskapel, met ruimte voor 20 à 30 personen, is als centraal element in het gebouw geconcipieerd en als zodanig van binnenuit en van buitenaf herkenbaar. De kapel is opgetrokken uit staal en glas. Door de glazen spitskap en de transparante dubbele wanden, die door Pirjo Dijk-Kaupinnen kleurrijk zijn beschilderd, ontstaat er in de gedachteniskapel een kunstzinnig vormgegeven licht- en lijnenspel.
De kapel bevat voorts twee kunstvoorwerpen uit de 19e eeuw: een vijfarmige geelkoperen neogotische kandelaar uit circa 1880, en een houtgesneden gepolychromeerd Portugees beeld uit ongeveer 1870, voorstellende Maria met kind; oorspronkelijk zijn zowel Maria als het kind gekroond geweest. Het beeld is door een karmelietes bij haar intrede geschonken aan het klooster in Le Pâquier (Fribourg, Zwitserland), en bij de bouw van de kapel in Colmschate aan de parochie cadeau gedaan. In 2015 werd de kerk Titus Brandsmahuis en -kapel, een parochieel centrum van de Deventer Lebuïnusparochie.
Over Titus Brandsma
Anno Sjoerd (Titus) Brandsma (Oegeklooster, 23 februari 1881 – Dachau, 26 juli 1942) was een Nederlandse karmeliet, hoogleraar en publicist. Brandsma was specialist in middeleeuwse mystiek en zelf mysticus. Als priester nam hij initiatieven op het gebied van de katholieke emancipatie, het katholieke onderwijs en de journalistiek. Tijdens de bezetting ageerde hij tegen het nazisme.
In 1942 werd Brandsma gearresteerd door de Duitsers. Hij had zich onder meer in lezingen uitgesproken tegen rassenhaat en stelde in opdracht van Johannes de Jong, aartsbisschop van Utrecht, richtlijnen op die katholieke tijdschriften voorschreven geen advertenties van de NSB te plaatsen. Hij werd gevangen gezet in Scheveningen en Kamp Amersfoort en ten slotte naar concentratiekamp Dachau gedeporteerd. Na zware mishandelingen werd hij daar vermoord. Paus Johannes Paulus II verklaarde Brandsma in 1985 zalig. Op 15 mei 2022 volgde heiligverklaring als martelaar voor het geloof door paus Franciscus.
Website: Titus Brandsma Huis