Het Oostrik

Luchtfoto Dorp Colmschate met het Oostrik
Luchtfoto Dorp Colmschate met rechtsboven het Oostrik

Nadat de uitbreiding van Deventer in noordoostelijke richting in 1960 al eens was gestuit op de gemeentegrens met Diepenveen en dit werd opgelost door een grenswijziging, stagneerde de bouwstroom rond 1970 opnieuw door het bereiken van de gemeentegrens. Een volgende grenswijziging in noordelijke richting werd door Diepenveen afgewezen, waardoor naar het oostelijk, ver van de stad gelegen gebied rondom Colmschate moest worden uitgeweken. De wijk is vernoemd naar boerderij Oostrik.

Deze gronden behoorden ook tot de gemeente Diepenveen, maar ditmaal werd snel overeenstemming bereikt. Toch wilde Diepenveen laten zien dat de grenswijziging eigenlijk niet nodig was en dat zij goed in staat was om de woonwijken in Colmschate zelf te realiseren. Nog voordat de gronden in 1973 aan Deventer werden overgedragen, werd vergunning verleend voor de bouw van 950 huurwoningen, gebouwd in een hoge dichtheid. Na de overdracht van de grond werd de ontwikkeling van Colmschate voortgezet met de bouw van Groot Douwel en Blauwenoord (1975-1984.

Volgens het SAR-principe

Boerderij t Oostrik van de fam.Jeurnink Weteringen 40 b
Boerderij ’t Oostrik van de familie Jeurnink

Het Oostrik (1973-1974) was de eerste wijk waarin als reactie op de monotone en grootschalige woningbouw uit de jaren 50 en 60 werd getracht kleinschaligheid en menging van functies terug te brengen. De wijk werd door het bureau Gelderblom ontworpen op basis van het weefsel-principe van de SAR (Stichting Architekten Research), waarbij werd gestreefd naar verwevenheid van functies, verschillende bouwvormen in één straat en mogelijkheden tot aanpassingen en veranderingen aan de bebouwing. Uitgaande van de rationaliteit van het bouwproces werd getracht om nieuwe wijken boeiender, leefbaarder en natuurlijker te maken. Dit beeld wordt niet meteen opgewekt door Het Oostrik, omdat de toegepaste architectuur nog streng en strak bleef. In de architectuurgeschiedenis is de wijk echter wel van belang als een van de eerste wijken waar de weefselprincipes van de SAR consequent werden toegepast. In cultuurhistorisch opzicht heeft de wijk om die reden waarde.

Begrenzing

De begrenzing van “Het Oostrik” (plangebied) komt in grote lijnen overeen met de begrenzing van “Bestemmingplan Het Oostrik”, uit 1971. De wijk Oostrik wordt:
• aan de noordzijde begrensd door de Zwaluwenburg en de Oostriklaan
• aan de oostzijde begrensd door de Oostriklaan
• aan de westzijde grotendeels begrensd door de wijk Blauwenoord
• en aan de zuidzijde begrensd door de spoorlijn Deventer – Enschede.

Geomorfologie

In het plangebied komen natuurlijke hoogteverschillen voor welke grotendeels nog in het gebied zijn terug te vinden. Vanaf de Colmschaterenk (in het zuidelijke gedeelte van het gebied) daalt het
plangebied naar het noorden toe in hoogte.

Bron: bestemmingsplan Oostrik

Protected by Security by CleanTalk and CleanTalk Anti-Spam